Trafik Kazaları ve Trafik Cezaları
Trafik Kazaları ve Trafik Cezaları
Trafik Kazasına Karışanların Sorumlulukları
Trafik kazasında olaya karışanlardan yaralanmamış veya hafif yaralı olan araç sürücüleri, hemen durmak, trafik günveliğini tehlikeye sokmamak için ışıklı işaret veya yansıtıcı cihazları koyarak gerekli tedbirleri almak, yetkililere haber vermek, ölümlü , yaralanmalı veya hasarlı kazalarda can ve mal güvenliğini etkilemeyen sorumluluğun belirlenmesine yarayacak iz ve deliller dahil kaza yerindeki durumu değiştirmemek, olayda taraf olanlar, istendiğinde, kimlik ve adres bilgileri ile sürücü, trafik, sigorta gibi bilgi ve belgeleri göstermek, yetkililere haber vermek ve yetkililer gelinceye kadar kaza yerinden ayrılmamak, başında sahibi veya sorumlusu bulunmayan motorlu araçlar, mal ya da mülklere zarar verdikleri takdirde bunların sahibini bulmak, bulunmadığı takdirde görülebilecek yerlerine yazılı bilgi bırakmak zorundadırlar.
Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesi ile araç kullanma, alkollü araç kullanma, trafik sigortasının olmaması, kazada üçüncü kişileirn malllarına zarar verme, sürücüde yaş küçüklüğü, kamu kurumlarına ait mallarda meydana gelen zararlar veya ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan kazalar haricinde sürücüler kaza yerinde yetkililileri beklemeden fotoğraf çekip kaza tespit tutanağı düzenleyebilir ve kaza yerinden ayrılabilirler. Ancak daha sonra yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlemesini talep edemezler.
Trafik Kazalarında Yükümlülük
Meydana gelen trafik kazalarında, kazaya karışanlar veya olay yerinden geçmekte olanlar, ilk yardım tedbirleri almak, olayı en yakın zabıta veya sağlık kuruluşuna bildirmek, yetkililerin gerekli görmesi halinde yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna götürmekle yükümlüdürler. Üzerinde suç belirtisi olan araçların herhangi bir servis istasyonu, garaj, park yeri gibi yerlere götürülmesi durumunda buraların yetkilileri durumu yetkililere bildirmek zorundadırlar.
Trafik Kazalarında Asli (Esas) Kusur Sayılan Haller
- Kırmızı ışıklı trafik işaretlerinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme
- “Taşıt Giremez” trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayoluna karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme
- İkiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullanıldığı şerit veya yol bölümüne girme
- Arkadan çarpma
- Geçme yasağı olan yerlerde geçme
- Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma
- Şeride tecavüz etme
- Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama
- Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama
- Manevraları düzenlenen genel şartlara uymama
- Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında park etme ve duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama
- Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park edilmiş araçlara çarpma
Sürücü Kusurlarının Tespiti
Kazalarda, adli mevzuat ve yargılama hükümleri saklı kalmak koşuluyla kazaya karışan sürücülerin kusuru oranları, olay bir bütün olarak kabul edilip, 100 ya da 8 tam puan esas alınarak, tek başına asli kusurlu olan taraf ile diğer trafik kural, kısıtlama, yasaklama ve talimatlarına uymayan arasında paylaştırılır.
Trafik Kazalarına El Konulması
Trafik kazalarına adli yönden gereği yapılmak üzere, mahalli genel zabıtaca, kaza nedenlerini, iz ve delillerini belirleyecek “Kaza Tespit Tutanağı” düzenlemek üzere de Trafik Zabıtası (polis veya jandarma) tarafından el konulur. Bu kişiler kaza yerinde gerekli işaretlemeleri yaparak karayolunu trafiğe açmaya yetkilidirler.