Karayolunda Bozulup Kalan Araçların İşaretlenmesi ve Çekilmesi
Karayolunda Bozulup Kalan Araçların İşaretlenmesi ve Çekilmesi
Arızalı Araçların İşaretlenmesi
Teknik arıza, kayma, ani olarak meydana gelen bozukluk ve benzeri hallerin yerleşim birimleri dışında meydana gelmesi durumuna sürücüler bütün imkanları kullanarak araçlarını karayolunun dışına varsa bankete çıkarmalı, mümkün olmuyorsa taşıt yolunun en sağına çekerek park etme ve duraklamada alınacak önlemleri alıp her durumda işaretlemelidir.
- Karayolunda Bozulup Kalan Araçların İşaretlenmesi ve Çekilmesi
- Arızalı Araçların İşaretlenmesi
- Arızalı Araçların Çekilmesi
Alınacak önlemlerden gerekli olanları uygulamakla birlikte, gece, gündüz yol, hava ve trafik şartlarına göre çalışıyor ise park ışıklarının yakılması ve yakılmasına rağmen bozulan aracın ön ve arkasına 150 metre mesafeden açıkça görülecek şekilde işaret reflektörü konulması zorunludur.
Aracın görüşün yeterli olmadığı tepe üstü ve veya dönemece yakın bir yerde kalması durumunda ise işaret reflektörünün 150 metre mesafeden görülebilmesi için ön ve arkasında en az 30’ar metre mesafeye konulması gerekmektedir.
Araçta acil uyarı (dörtlü ikaz) lambaları varsa veya dönüş lambaları ile yakılabiliyorsa yukarıdaki tedbirlerin alınması tamamlanıncaya kadar bunların yakılması zorunludur.
Otobüs, kamyon ve çekicilerin arızası durumunda normal hava şartlarında en az 150 metreden görülecek şekilde 150×25 boyutlarında teknik şartlarına uygun engel işareti konulması arızalı aracın tehlikeli madde taşıması durumunda ise bütün önlemlerin alınması ve ayrıca da gözeti altında tutulması gerekmektedir.
Arızalı aracın etrafına taş dizmek, bidon koymak, ateş yakmak vb. şekilde işaretleme yapmak yasaktır.
Arızalı Araçların Çekilmesi
Ancak bir arıza nedeniyle sürülemeyen veya ışık ya da fren donanımı bozuk araçlar en yakın bakım ve onarım yerine kadar gerekli şartlar yerine getirilmesi şartı ile başka bir araç tarafından çekilerek götürülebilir. Bu durumda…
- Arızalı aracın sürücüsünün denetiminde olması ve ağırlığının çeken aracın taşıma sınırından fazla olmaması, ışık donanımı bozuk ise arkasına gece, kırmıız yansıtıcı veya kırmızı ışık gündüz ise 20×20 cm ebadında kırmızı bez konularak diğer araçlar tarafından görülmesinin sağlanması
- Her iki aracın da boş olması, gerekiyor ise sürücüden başka birer hizmetlinin dışında yolcu bulunmaması
- Bağlantı yerinden çıkmayacak, kopmayacak şekilde çelik çubuk, halat veya zincirle bağlanması
- Aradaki bağlantı uzunluğunun 5 metreyi geçmemesi
- Bağlantının 2.5 metreyi geçmesi halinde ortasına gece, kırmızı yansıtıcı veya kırmızı ışık, gündüz ise 20×20 cm ebadında kırmızı bez konularak dikkat çekici hale getirilmesi
- Yerleşim yerleri içinde ve dışında azami 20 km/s‘den fazla hızla sürülmemesi
- Arızalı aracın freni bozuk ise aradaki bağlantı uzunluğunun 1 metre‘yi geçmemesi ve iki aracın birbirine yaklaşmasını önleyecek şekilde çeki demiri ile bağlanması ve yerleşim yerleri içinde ve dışında azami 15 km/s‘den fazla hızla sürülmemesi zorunludur.